Tattoo

Uređenje gradske rive u Poreču

Tattoo

Tetovaže se svrstavaju u tri široke kategorije: čisto ukrasne (bez određenog značenja); simboličke (sa određenim značenjem za one koji ih nose); i slikovne (prikaz određene osobe ili predmeta). Osim toga, tetovaže se mogu koristiti za identifikaciju, iskaz pripadanja ili identiteta.

Osnovni problem prostora bilo je prije svega njegovo pogrešno korištenje. Obalni je dio rive bio u potpunosti odvojen i izoliran kioscima, nasumično sađenim zelenilom i cestom od svog promenadnog dijela sa ugostiteljskim sadržajima. Potpuno nesaglediv s jedne strane na drugu. Otvaranje prostora čišćenjem i reorganiziranjem prometa bio je prvi korak, koji je jasno otkrio ljepotu i potencijal izvornog prostora.

Drugi, jednako važan problem bio je povezivanje rive i „grada“.

Povijesna jezgra jasno definirana antičkim cardom i decumanusom, te srednjevjekovnim obodnim zidom, fizički i mentalno odvojena je od prostora rive, koja se na njega direktno naslanja. Iz toga se rađa ideja o potrebi za izvjesnim, makar simboličnim povezivanjem.

Fizičko povezivanje, otvaranjem jasnoj vidljivosti, tri pješačka prodora kroz srednjevjekovni zid, te njihovom jasnom naznakom u parteru riješen je dio tog problema.

Tu se rađa još jedna ideja – o simboličkoj povezanosti.

Kao svojevrstan dekorativni uzorak – tattoo – pojavljuju se linije u podu, kroz fenomenološku artikulaciju i ambijent; ali i kao semiotički element – upućujući na povijesna mjesta u gradu. One predstavljaju najvidljiviji iako ne i jedini element dodavanja novog elementa koji rješavaju inherentnu kontradikciju prostora kreiranjem novog identiteta.

Kao još jedan element, koji se formalno proizlazi uzorak tattoo-a, su hipertrofirane klupe kao aktivator zajedništva i zadržavanja. Kreirajući prostor okupljanja sudjeluju u stvaranju kohezije između centralnog, praznog prostora trga na rivi sa šetnicom u drvoredu i ugostiteljskim sadržajima uz nju.

 

Tattoo

Projekt
Uređenje gradske rive u Poreču
Lokacija
Poreč
Projektni tim
Alan Kostrenčić,
Marija Pavlović,
Darovan Tušek,
Nikola Radeljković (Numen)
Godina projektiranja
2018. - 2019.
Godina gradnje
2020.
Površina obuhvata
6.870 m2
Vrijednost investicije
20.082.00 kn